Kannattaako viemäriremonttia tehdä itse?

Viemäriremontti

Kun omakotitalon tai kesämökin viemäriremontti alkaa olla ajankohtainen, monella tulee mieleen se, kannattaisiko säästää, tilata viemäritarvikkeet netistä ja tehdä viemäriremontti itse. Viemäriremontti kannattaa kuitenkin tehdä itse vain siinä tapauksessa, että sataprosenttisen varmasti tietää mitä tekee, sillä erityisesi vanhoissa taloissa itse tehdyt putkityöt voivat johtaa vuotoon. Vanhat vesijohtoputket ovat voineet päästää niin huonoon kuntoon, että ne vuotavat pienimmästäkin virheestä niihin koskiessa. Ryhtymällä putkitöihin itse voi tulla säästäneeksi väärästä paikasta.

Viemäriremontti on ajankohtainen, kun viemärit alkavat lähestyä viidenkymmenen vuoden ikää, tai jos viemäristössä alkaa olla tavallista enemmän ongelmia, kuten tukoksia. Kannattaa ottaa huomioon, että vakuutusyhtiöt ovat hyvin kiinnostuneita siitä, koska viemäriremontti on viimeksi tehty. Jos viemäriremontista alkaa olla aikaa lukuisia vuosikymmeniä,vakuutusyhtiö maksaa huonommin korvauksia mahdollisen putkivuodon ja vesivahingon sattuessa. Suomessa tapahtuu joka ikinen päivä noin sata putkirikkoa ja vesivahinkoa, eli joka vuosi vesivahinkoja tapahtuu kymmeniä tuhansia – kannattaa siis pitää kotivakuutus voimassa, teettää viemäriremontti hyvissä ajoin ja huolehtia kaikkien kylmälaitteiden ja pesukoneiden kunnosta.

Asiantunteva urakoitsija suorittaa viemäriremontit nopeimmillaan 3–5 päivässä. Hinta-arvio oman kiinteistön viemäriremontille selviää pyytämällä tarjous yhdeltä tai useammalta omalla alueella toimivalta urakoitsijalta. Jos riittävää osaamista on, asiakas voi tehdä joitain alustavia töitä itse ja saada siten viemäriremontin hintaa laskemaan. Jos päädytte tekemään viemärien sukituksen, hinta sille liikkuu 8000–18000 euron välillä. Perusteellisesti ja asiantuntevasti tehdyt viemäriremontit nostavat rakennuksen arvoa ja tarjoavat rakennuksen omistajalle mielenrauhaa ja hyvin nukuttuja öitä. Urakoitsijan valinnassa kannattaakin kiinnittää huomiota muuhunkin kuin viemäriremontin hintaan: kannattaa tiedustella myös siitä, miten kokenut urakoitsija on kyseessä, ja kuinka pitkä takuu materiaaleille tai työlle on luvassa.

Perinteinen  putkiremontti vai viemäreiden sukitus

Perinteinen viemäriremontti alkaa sillä, että kaivinkone saapuu pihaan ja alkaa kaivaa viemäriä pihasta näkyville. Myös vessan, keittiön, kylpyhuoneen ja mahdollisen saunan lattian avataan. Koska 1960–70-luvuilla rakennetuissa taloissa viemärit kulkevat suhteellisen syvällä laatassa, suositellaan tällaisiin taloihin yleensä viemäreiden sukitusta. Sukittamalla tehdyn viemäriremontin kustannukset ovat noin puolet pienemmät kuin perinteisessä viemäriremontissa, missä viemäreitä pitää etsiä syvältä. Lisäksi sukitus on ohi alle viikossa, ja asunnossa voi asua remontin ajan lähes normaalisti. Omakotitalon tai mökin pintarakenteitakaan ei tarvitse purkaa. Kun viemäriremontti halutaan tehdä kerralla kuntoon, uusitaan sukituksen ohella myös lattiakaivot.

Viemärien kunto kannattaa tarkastuttaa viimeistään silloin, kun edellisestä putkiremontista alkaa olla aikaa kolmekymmentä vuotta. Urakoitsija kuvaa viemärit ja korjaa mahdolliset ongelmat, esimerkiksi sukittamalla putket. Jos viemärien kuntoa ei tarkasteta, voi olla, että joku päivä 40–50-vuotiaat putket romahtavat ja sukitus ei ole enää mahdollinen. Tällaisessa tilanteessa sukituksesta ei ole enää apua, vaan ainoa vaihtoehto on toteuttaa hintava ja isotöinen viemäriremontti, jossa asunnon rakenteet piikataan esiin ja putkisto uusitaan.

Erilaisia putkia ja niihin liittyviä ongelmia

Kupariputket ovat hyvin yleisiä vesijohtoputkia, ja ne ovatkin mielettömän kestäviä. Kupariputkien asentamisen yhteydessä pitää kuitenkin ottaa huomioon niiden lämpölaajeneminen. Lämpölaajenemisesta johtuva jännitys saattaa lopulta rikkoa vesijohtoputket. Lämpölaajenemisen lisäksi kupariputkien asentamisessa on otettava huomioon oikea mitoitus, koska väärämitoitus saattaa aiheuttaa syöpymiä haara- ja mutkakohtiin. Vielä 1970-luvulla asennetuissa kupariputkissa esiintyi epäpuhtauksia, mitkä ovat saattanet syövyttää putkia, ja vanhoista kupariputkistoista on löytynyt  myös juotosongelmia. Ei siis kannata tuudittautua siihen uskoon, että kupariputket ovat ikuisia. Teräsputkiakin on käytetty vesijohtoputkina, mutta niiden kierreliitokset osoittautuivat helposti syöpyviksi ja ne tukkeutuivat helposti niin sanotun kattilakiven takia. Nykyään vesijohtoputkina käytetään paljon muoviputkia, mitkä on asennettu suojaputkeen. 1970-luvulla asennetuissa muoviputkissa on ollut ongelmia, etenkin liitosten suhteen, mutta tämän päivän tekniikoin asennetut nykyaikaiset muoviputket ovat jo miltei ikuisia.

Viemäriputketkin ovat nykyään lähes aina muovisia. Muovisten viemäriputkien asentaminen alkoi jo 1960-luvulla. Ensimmäiset muoviputket kärsivät kovettumisesta ja sen aiheuttamasta haurastumisesta, ja seuraavan muoviputkisukupolven ongelmaksi tulivat hitsausliitokset, mitkä eivät olleet niin kestäviä kuin olisi pitänyt. Valurautaisia viemäriputkia näkee enää harvoin. Valurautaiset viemäriputket sietävät hyvin kolhuja ja vaimentavat ääntä, mutta niihin kerääntyy karstaa, mikä voi yhdessä lämpölaajenemisen kanssa aiheuttaa halkeamia. Valurautaiset viemäriputket vaativatkin puhdistusta noin kerran vuosikymmenessä.