Miten estetään vaatteiden kutistuminen ja venyminen

T-paidat

Mikään ei ole pyykkipäivänä ikävämpää kuin huomata, että oma lempivaate on eksynyt vahingossa pyykinkuivausrumpuun, ja palaa sieltä nyt pari kokoa liian pienenä. Toisinkin päin voi käydä. Ahkerassa käytössä ollut lempivaate on saattanut venyä, kangas nukkaantua ja mahdollinen printtikuvia hiutua pois. Tällaisesta pilalle menneestä vaatteesta ei taida olla enää kuin korkeintaan remonttivaatteeksi tai siivousräteiksi. Miesten vaatteet – isot koot varsinkin – ovat kalliita, ja uutta mieluista paitaa tai oikeanmallisia farkkuja voi olla vaikea löytää. Miten estää vaatteiden kutistuminen ja venyminen?

Vaatteita kuluttaa niiden peseminen, varsinkin, jos se tapahtuu väärällä tavalla. Moni meistä tekee tietämättään virheitä pyykinpesussa, ja tällä lailla tahtomattaan pilaa kallisarvoiset vaatteensa. Ensinnäkin kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka herkästi viskaa vaatteen pyykkikoriin. Jatkuva peseminen kuluttaa kangasta liikaa. Jos vaate ei oikeasti ole likainen ja hikinen, ei sitä ole pakko pestä, vaan tuuletus riittää vaatteen raikastamiseksi. Varsinkin farkkujen pesemistä kannattaa vältellä viimeiseen asti. Villa puhdistaa itse itsensä, joten villapuseroa ei tarvitse välttämättä pestä koskaan. Toisekseen pitää kiinnittää huomiota siihen, millä lailla vaatteet pesee ja kuivaa. Vaate venyy tai kutistuu useimmiten liian suuren pesulämpötilan vuoksi.

Näin peset pyykkisi vahingoittamatta vaatteita

Pesukone

Tyypillinen pyykkimoka on heitellä kaikki vaatteet pyykkikoneeseen sen kummemmin lajittelematta, ja kaataa perään reilusti pyykinpesuainetta ”varmuuden vuoksi”. Moni lorottaa pesuainelokeroon vielä huuhteluainetta välittämättä siitä, sopiiko se pestäville kankaille vai ei. Huuhteluaine ei ole mitenkään välttämätön kemikaali pyykinpesussa. Huuhteluaineen voi mainiosti korvata etikalla, mihin tuoksuista tykkäävät ovat sekoittaneet pari tippaa eteerisiä öljyjä.

Vaatteet tulee aina lajitella. Ensinnäkin värien mukaan, eli tummat, kirjavat ja valkeat pyykit erikseen, ja sen jälkeen sen mukaan, millaisen pesun ne vaativat (30 astetta, 40 astetta, 60 astetta, 90 astetta; kirjopesu, hienopesu, villapesu vaiko käsipesu). Lajittelun yhteydessä on otollinen hetki varmistaa, onko taskuihin jäänyt esimerkiksi paperinenäliinoja – kaikki joiden räkäliina on joskus unohtunut taskuun tietävät, miten koko koneellinen vaatteita on valkoisten paperihiutaleiden peitossa – tai muuta roinaa, mikä voisi pesun aikana rikkoa vaatteita. Samalla voi sulkea vaatteiden vetskarit, etteivät nekään rikkoisi pestäviä vaatteita, sekä kääntää printtipaidat nurin perin kuvion suojelemiseksi. Rintaliivit on paras pestä pesupussissa.

Pyykki myös värin, pesulämpötilan ja materiaalin mukaan

Vaate säilyttää värinsä paremmin, kun se pestään sopivalla pesuaineella. Mustille, valkoisille ja kirjopyykille on omat pesuaineensa. Silkki ja villa kannattaa pestä omalla erityispesuaineellaan. Tarvitset siis 4 eri pyykinpesuainepulloa. Lajittelemalla vaatteet väri mukaan säästyt myös vaatteiden värjäytymiseltä. Olet varmasti kuullut jonkun laittaneen punaisen vaatteen valkopyykin sekaan ja saaneensa lopputulokseksi kasan vaaleanpunaiseksi värjäytynyttä pyykkiä… Oikean pesulämpötilan voit varmistaa vaatteen pesulapusta, tai jos olet leikannut sen pois koska se on kutistunut, yritä päätellä sopivin. Yleisesti ottaen kaikki kankaat voi pestä 40 asteessa, mutta vuodevaatteet kannattaa pölypunkkien nitistämiseksi pyöräyttää 60 asteessa. Jos haluat käyttää huuhteluainetta, joudut lajittelemaan joka pinon vielä kerran, eli niihin vaatteisiin, joille huuhteluaine sopii ja niihin, mitkä huuhteluaine pilaa. Huuhteluaineen kieltomerkki löytyy niin ikään pesulapusta. Nyrkkisääntönä voi pitää, että pyyhkeille tai mikrokuitusiivousliinoille huuhteluaine ei sovi, sillä pyyhkeet menettäisivät vedenimukykyään ja mikrokuitu liankeräämiskykynsä. Huuhteluainetta ei saa käyttää myöskään uimapuvuille, vettähylkiviksi tarkoitetuille ulkoiluvaatteille (etenkään goretex-vaatteille) tai (alus)vaatteille, joissa on elastaanikuituja (Lycraa tai esimerkiksi Spandexia). Myös untuvavaatteet huuhteluaine voi pilata.

Käsipyykki ja narukuivaus hellävaraisimmat vaihtoehdot

Jos villavaate tai uimapuku on pakko pestä, tee se aina käsin. Käsipyykki on muutenkin hellävaraisin tapa pestä vaatteet, mutta koska se vie enemmän aikaa kuin pyykinpesukoneen laittaminen päälle, on ymmärrettävää, että sitä vierastetaan. Käsipyykkääminen kannattaa kuitenkin ottaa haltuun varmuuden vuoksi. Oikea tapa pestä herkkää käsipyykkiä on liottaa pesuaine vadissa olevaan kädenlämpöiseen veteen, puristella vaatetta (ei hangata tai kiertää) ja sitten puristaa liika vesi pois. Pesuainejäämät lähtevät huuhtelemalla vaate kolmessa vedessä, minkä jälkeen vaatteesta painellaan liika vesi pois froteepyyhkeen avulla. 

Kaikki vaatteet kannattaa kuivattaa ulkona narussa, sillä se on ekologisinta ja vaatteille hellävaraisinta. Neuleet on hyvä kuivata vaakatasossa pyykkitelineellä. Pyykinkuivausrumpu sopii vain osalle kankaista – tarkista pesulappu ennen rumpuun laittamista.