Näillä muutamalla kalusteella muutat kotisi ilmeen helposti

Kotia on kiva laittaa. Kun pinnat ovat vaaleita, on kodin ilmettä helppo muuttaa erilaisten tekstiilien, koriste-esineiden ja kalusteiden avulla. Ihmisen maku muuttuu usein monta kertaa tämän eliniän aikana. Kymmenvuotias tyttö sisustaa huoneensa heppajulisteilla, teini-idolien kuvilla varustetuilla lakanaseteillä ja vaaleanpunaisilla verhoilla. Parikymppinen opiskelija ottaa sen sohvan, minkä ilmaiseksi saa. Astiatkin saavat olla eripariset, eikä verhoihin niukasta opintotuesta jää rahaakaan. Opiskelujen jälkeen oman kodin sisustus voi alkaa toden teolla – työpaikka löydyttyä on mahdollista ostaa uusia huonekaluja, valaisimia ja tekstiilejä sen mukaan, mikä itseä miellyttää. Skandinaavinen sisustus on usein melko vähäeleistä, vaaleasävyistä ja luonnonmukaista. Monia kiehtoo täysin valkoinen koti – silloin kaikki nojatuoleista lipastoihin ja päiväpeittoihin on kauniin valkoista. Kannattajansa on myös maalaisromanttisella ja iloisella kirppistyylillä. Maalaisromantiikkaan kuuluu rustiikkisia pintoja, pitsiä ja punavalko-ruutua; kirppistyyli syntyy erivärisistä ruokapöydän tuoleista, kukallisista torkkupeitoista, isoäidinneliöistä tehdyistä sohvatyynyistä ja alpakkalusikoista taivutetuista naulakoista.

Sisustusmaku saattaa muuttua moneen kertaan. Mustavalkoisesta kodista voi kuoriutua vaaleanpunainen kermakakku, ja maalaisromantiikka saattaa jalostua japanilaisen minimalismin henkeä huokuvaksi tilaksi. Jos seinäpinnat ja kalusteet ovat melko vaaleita ja yksinkertaisia, on Peppi Pitkätossun Huvikummun tyylisestä kodistakin melko helppo taikoa klassinen ja rauhallinen koti, jota muutama arvokas design-esine koristaa. Klassiseen sisustukseen kuuluvat vain muutamat harkitut esineet ja tekstiilit. Klassisessa kodissa on paljon luonnonvaloa ja tyhjiä pintoja. Huvikummusta tulee harmonisempi jo vaihtamalla kirkasvärisen ja upottavan sohvan ryhtevään ja tummaan nahkasohvaan, tai graafiseen ja alumiinikehyksiseen istuimeen, mikä muistuttaa terveyskeskuksen odotustiloista. Sohva on iso huonekalu, mikä hallitsee koko olohuonetta, siksi sen vaihtaminen luo pohjan uudelle tyylille. Vaihda vielä matto yksiväriseen, vähennä koriste-esineitä ja poista ikkunoista kukkaverhot, niin olohuonetta ei enää tunnista entisekseen. Jos tavoittelet minimalistista kotia, harkitse, tarvitsetko sohvaa tai mattoa lainkaan.

Värikkään ja iloisen makuuhuoneen ilme muuttuu karsimalla pitsejä, koristetyynyjä ja pörröisiä sängynvierusmattoja. Japanilaiset futonpatjat ovat paitsi äärettömän tyylikkäitä, myös hyviä selälle. Futonia ei ole pakko levittää lattialle, vaan niille myydään myös matalajalkaisia alustoja, eräänlaisia kevytsänkyjä siis. Päiväpeittoa ei tarvitse lainkaan, jos lakanat ovat kaunista ja vaaleaa pellavaa. Pellavainen pussilakanasetti maksaa monta kymppiä, mutta pellava on pitkäikäinen ja todella kestävä materiaali. Pellavaiset lakanat kestävät pienen ikuisuuden! Makuuhuoneestakin voi poistaa verhot ja matot. Harkitse, tarvitsetko yöpöytiä lainkaan, vai voisiko lukukirja ja -lamppu olla vaikkapa kevyen hyllyn päällä. Lastulevyiset vaatekaapit voinee korvata liukuovikaapistolla. Liukuoviin voi valita peiliovet, mutta ehkä hillitympi ilme makuuhuoneeseen saadaan puukuvioisilla, valkoisilla tai harmailla ovilla.

Entäs sitten keittiö? Jos keittiönkaappien ja välitilan remontointi ei ole vielä ajankohtaista, mieti, voisiko ruokapöydän vaihtaa. Kaikkien isojen kalusteiden vaihto vaikuttaa paljon sisustuksen yleisilmeeseen. Kylpyhuoneessa silmiin pomppaa usein ensimmäisenä suihkuverho. Tyylikkäin vaihtoehto on varmasti suihkukaappi, mutta jos haluat uutta ilmettä pikaisesti ja edullisesti, etsi uuteen tyyliin sopiva suihkuverho. Ne harvoin maksavat yli kolmeakymmentä euroa.

Valaisimet ovat kodin kruunu

Klassisen kodin valaistus on suunniteltu tarkoin. Kohdevalot saattavat tuoda esiin arvokkaimpia taide- tai antiikkihankintoja, ja privaattipaikalla olevat valaisimet ovat taideteoksia itsessään. Valaisimet vaikuttavat paljon kodin tunnelmaan ja yleisilmeeseen. Valaisimiin tulisikin joka kodissa kiinnittää paljon huomiota, sillä varsikin pimeässä pohjolassa on valolla suuri merkitys hyvinvointiimme ja viihtyvyyteemme. 

Verner Pantonin Globelamppu

Kun haluat vaihtaa kodin ilmettä, muista kiinnittää huomiota myös valaisimiin, niiden ulkonäköön ja niiden huonetilan antaman valon laatuun. Minimalistin kotiin valitaan tietenkin pelkistetyt valaisimet, romantikko etsii kristallikruunujen kimallusta ja klassisen tyylisuunnan kannattaja säästää himoitsemiinsa ikonisiin design-valaisimiin. Design-valaisimet ovatkin melko kalliita. Kotimaisista klassikkovalaisimista saa maksaa vähintään pari sataa euroa. Esimerkiksi lähes joka kodista löytyvä Yki Nummen Lokki-valaisin saadaan ruokapöydän päälle reilulla kahdella sadalla eurolla, mutta vuonna 2018 huutokaupan voittaja maksoi kolmesta Paavo Tynellin valaisimesta yli miljoona euroa. Lumihiutale-valaisimet menivät ylihintaan, mutta ei niiden normaalihintakaan huokea ole; 100 000–200 000 euroa. Klassikkokodeista löytyy usein myös ulkomaisia design-valaisimia, kuten tanskalaisen Verner Pantonin suunnittelemia. Verner Panton oli aikansa edelläkävijä, rohkea väreillä ja muodoilla leikittelijä. Verner Pantonin muotoilemia yllätyksellisiä valaisimia valmistaa ja myy nykyään Verpan.