Näin huollat autosi itse!

Näin huollat autosi itse!

Auton huolto itse

Osaava henkilö huoltaa auton itse

Autoilla on huoltoaika aina tiettyjen ajettujen kilometrien jälkeen tai tietyn ajan jälkeen. Tällöin autolla tehdään kunnon huolto. Huollon voi tehdä tässä välissä myös itse. Varsinkin jos on lähdössä pitkälle ajomatkalle tai monen päivän autoreissulle niin auto kannattaa huoltaa ennen sitä. Jos auton oikea huolto ei ole tällöin ajankohtainen niin sen voi tehdä itse. Näin pienentää sit todennäköisyyttä että auto hajoaisi kesken matkan tai se reistailisi. Autossa on paljon osia, joita voi helposti tarkastaa itse. Osa niistä on sellaisia, joita pitääkin tarkastaa ka huoltaa useamman kerran vuodessa, joten pelkät ammattilaisen tekemät huollot eivät riitä.

Helpot huoltokohteet autossa

Hyvä aika tarkistaa renkaiden kunto, on silloin kun vaihtaa kesä- tai talvirenkaat. Tällöin voi arvioida kannattaako renkaita vaihtaa vai ostaa kokonaan uudet. Kesärenkaissa hyvä urasyvyyden raja on 4mm. Kun renkaiden urat saavuttavat tämän, niin ne kannattaa vaihtaa uusiin. Talvirenkaissa tämä raja on 5mm. Kun vaihdetaan renkaat, niin sen jälkeen kannattaa käydä tarkistamassa niiden ilmapaine. Autojen ohjekirjoissa lukee yleensä mikä se pitää omassa autossa olla.

Auton eri nesteet voi myös tarkastaa itse. Näitä ovat moottoriöljy, jäähdytysneste ja tuulilasinpesuneste. Talvella öljyä kuluu enemmän, joten silloin se kannattaa tarkistaa useammin. Tuulilasinpesunestettä on hyvä olla aina säiliössä. Varsinkin kun lähtee pitkälle ajomatkalle, niin se kannattaa täyttää, vaikka sitä olisi vielä paljon jäljellä. Myös itse tuulilasinpyyhkijät voi tarkastaa, että ne toimivat vielä moitteettomasti. Ne voi itse vaihtaa helposti uusiin.

Uudet autot ja huollon tekeminen itse on myös mahdollista ja helppoa jos osaa

Renkaan urat

Auton renkaiden urat voi tarkistaa itse

Uusissa autoissa jopa polttimon vaihtaminen uuteen voi olla aika mahdoton tehtävä. Uusissa autoissa tila, jonka kautta polttimo pitää vaihtaa, on usein aika pieni. Siksi se vaatii ammattilaisen työkaluja. Vanhojen autojen kohdalla, jos polttimon saa vaihdettua itse, niin se kannattaa tehdä itse, koska se tulee silloin paljon halvemmaksi.

Uusissa autoissa moni huoltoon liittyvä asia liittyy tietokoneisiin. Se ei kuitenkaan tarkoita, että sitä ei voisi tehdä itse. Esimerkiksi vikakoodinlukijan voi hankkia myös itselle. Jos auton jokin vikavalo syttyy niin sitä voi tarkastella itse vikakoodinlukijalla. Joskus vika voi olla sellainen, että autossa ei ole todellisuudessa mitään vikaa. Riittää siis että kuittaa lukijalla vian korjatuksi. Pitää kuitenkin tietää itse jonkin verran autoista, että näin voi tehdä.

Uusissa autoissa moni asia on niin, että niitä ei voi enää huoltaa itse. Jos vaihtaa itse öljyt niin ne pitää saada kuitattua auton tietokoneelle, että ne on vaihdettu. Jos kuitenkin viitsii jonkin verran perehtyä uusiin autoihin ja niiden tietokoneisiin niin uuden auton huoltaminen on paljon helpompaa kuin vanhan. Lähes kaiken huoltoon liittyvän voi tehdä itse, jos opettelee. Mutta kun on omat työt, niin monikaan ei halua asiaan perehtyä ja vie auton huoltoon oikeaan liikkeeseen. Ihmiset haluavat palvelua.

Auton pienet huollot, joita ei voi tehdä kuin itse

Jos omistaa auton niin sitä on pakko huoltaa itse aina joiltakin osin. Jos ei omista palvelijaa, joka huolehtii auton pesusista ja tankkaamisesta niin ne pitää ainakin itse tehdä. Autoa pitää pestä usein, jos haluaa että pinta pysyy hyvänä eikä esimerkiksi naarmuunnu. Ainakin ikkunat ja peilit pitää olla aina puhtaina, jotta autolla on turvallista ajaa. Ja tietysti auto pitää tankata tai mahdollisesti ladata, jotta sillä pääsee kulkemaan.

Jätä nämä huollot suosiolla ammattilaiselle

Kuten kaikki auton omistajat varmasti tietävät, suurin osa auton huoltotöistä on käytännössä mahdoton tehdä ilman asianmukaisia varusteita sekä ammattitaitoa. Jos olet hankkinut autoosi vaikkapa uudet madallusjouset, ja niiden säädöissä olisi huoltamista, ei tämä ihan normaalilla takapihanikkaroinnilla välttämättä onnistu. Tai jos vaihdelaatikko leviää käsiin, voi autoalaa käymättömälle tulla itku silmään, jos hän lähtee omin päin purkamaan autoa osiin. Osa töistä on vaan siis yksinkertaisesti niin haastavia, että ne kannattaa jättää ammattilaisille.