• Home
  • /
  • DIY
  • /
  • Näin kunnostat itse pihasi kesäkuntoon!

Näin kunnostat itse pihasi kesäkuntoon!

Kesä on Suomessa lyhyt joten piha kannattaa laittaa kuntoon jo hyvissä ajoin ennen kesää. Piha voi olla pieni tai iso, mutta silti se yleensä vaatii joka kevät laittoa, jotta siellä viihtyisi kesällä. Se mitä kaikkea pihanlaitto vaatii, riippuu tietysti siitä millainen piha on ja mitä siltä halutaan. Monien pihalla on paljon kasveja ja pensaita. Ne vaativat hoitoa. Jos haluaa kasvattaa pihalla jotain syötävää, joka pitää istuttaa, niin se tehdään yleensä keväällä ja alkukesällä. Jos pihalla haluaa rentoutua tai tehdä vaikkapa ruokaa niin sitä varten pitää hankkia eri välineitä. Jos ne on jo hankittu, niin niitä säilytetään usein talven yli jossain suojassa. Ne pitää siis hakea sieltä esille.

Kevään pihatyöt

Kottikärryt pihatöissä

Kottikärryt ovat kätevät pihatöissä

Keväällä aloitetaan pihalla monia askareita. Jos pihalla on nurmikko ja siihen on tippunut lehtiä, niin on hyvä haravoida pois. Lehtiä ei ole pakko haravoida vaan ne voi silputa ensimmäinen nurmikonleikkuun aikanakin. Lehtisilppu tekee hyvää myös nurmikolle. Nurmikon voi keväällä myös lannoittaa, mutta kannattaa muistaa että lannoite haisee yleensä hyvin pahalle ja voi tehdä sitä useamman päivän. Nurmikolle voi nakata myös hiekkaa, jos siinä on paljon sammalta. Myös kalkki tekee nurmikolle hyvää. Jos nurmikko on huonossa kunnossa niin sitä voi hoitaa monella muullakin tavalla. Sitä voi myös ilmastoida tekemällä siihen reikiä.

Keväällä on hyvä myös kitkeä vanhat lehdet ja varret kukkapenkeistä ja kasvimaalta. Rikkaruohojakin saattaa olla jäänyt syksyllä pihalle eri paikkoihin joten nekin voi poistaa ennen kuin niitä kesällä kasvaa lisää. Jos pihalla on laatoitusta niin niiden välissä voi olla sammalta ja rikkaruohoa, jotka pitää poistaa. Yksi hyvä keino on ruiskuttaa vettä painepesurilla laattojen väliin, jolloin ne lähtevät irti helposti.

Mikäli tontillasi on ylimääräisiä puita ja haluat lisää valoa pihallesi, on kevät hyvä aika hankkiutua eroon myös näistä. Puiden kaataminen voi olla vaarallista hommaa, mikäli et ole tehnyt sitä ennen. Kannattaa siis aina pyytää joku asiaan perehtynyt mukaan. Puun kaatamisen yhteydessä kannattaa myös muistaa tilata pihallesi kantojyrsintä, jotta pääset ikävästä kannosta mahdollisimman nopeasti eroon. Kun tämänkin hoitaa heti keväällä, kasvaa puun tilalle kesän aikana kaunis nurmikko, ja tonttisi on entistä kauniimpi!

Loppukevään ja alkukesän kunnostukset pihalla

Kasvimaa

Kasvimaalta saat kätevästi tuoreet vihannekset

Loppukeväästä ja kesän alussa on aika istuttaa kasvimaalle kasveja. Sinne voi istuttaa mm. herneitä, porkkanoita ja yrttejä. Moni muu kasvi vaatii kasvatuksen ensin sisällä ja sitten kun ne on jo hyvässä kasvussa, niin ne istutetaan maahan tai isompaan ruukkuun tai muuhun astiaan pihalle.

Pihalla rentoutuminen ja ruokailu

Pihalla on mukava rentoutua kesäisin ja tehdä ruokaa. Heti keväällä kun pakkaset ovat ohi ja lumet ovat sulaneet, niin on aika hakea talvivarastosta pihan kesäkalusteet. Jos sellaisia ei vielä ole niin on hyvä aika lähteä sellaisia ostamaan. Moni tykkää grillailla kesäisin ja tässä vaiheessa voi myös grillin hakea pihalle.

Pihoja on monenlaisia. Se miten paljon pihan kesäkunnostus vielä aikaa riippuu tietysti mitä kaikkea pihalla on. Jos pihalla on paljon kasveja, niin niiden huoltamista joutuu usein tekemään koko kesän. Pelkkä pihan kesäkuntoon laitto ei siis riitä. Jos haluaa päästä helpolla kesän ja ei halua juuri muuta tehdä kuin laittaa pihan kesäkuntoon ja rentoutua siellä niin pihasta pitää tehdä sellainen. Jos pihalla on paljon nurmikkoa niin sen leikkaaminen voi viedä jopa useita tunteja. Nurmikkoa ei siis kannata pihalla istuttaa liikaa. Pihan voi täyttää vaikka pensailla ja helpoilla istutuksilla, jotka eivät juuri vaadi kitkemistä ja kastelemista. Pihan voi myös laatoittaa, mutta piha ei ole viihtyisän näköinen jos sitä on liikaa. Laatatkin vaativat huoltoa ainakin ennen kesää. Kukkivat kukat vaativat kastelua, mutta pihalle voi istuttaa tai laittaa ruukkuun myös muita kasveja. Esimerkiksi puksipuu ja havupuut eivät vaadi kovin usein kastelua.