Näin valmistaudut kodin putkiremonttiin

 Tip tip tip, vuotaako hana vai putki? Putkiremontti on usein pelätty remontti. Putkien kunnon on kuitenkin asumisen kannalta oltava kunnollinen. Turhaan ei kannata remonttia siirtää, ettei pääse tulemaan suurempia vahinkoja ja isompia kustannuksia. Vesivahinko vaatii kiireellisempää työtä, jolloin kustannukset ovat suuremmat ja yllättävämmät. Putkia

Talon putkiremontti on usein ajankohtainen, kun talo ja putket ovat noin 30-50 vuoden ikäisiä. Remontin tarpeeseen ja suureen ikähaarukkaan vaikuttaa putkien kunto, miten paljon niitä on käytetty, miten ne on sijoitettu, onko ollut ongelmia tai jäätymisiä, millainen vesi, millaiset putket, tilojen kunto sekä mahdolliset tukokset ja vuodot. Putket eivät ole ikuisia, vaan ne kuluvat ja syöpyvät. Jos ongelmia on jo ilmennyt, ei remonttia parane siirtää. Riippuen siitä asutko omistusasunnossa tai omakotitalossa, valmistautuminen putkiremonttiin menee hieman erilailla. Suurin ero on, että omistusasunnoissa taloyhtiö vie asiaa eteenpäin, kun taas omakotitalossa saat kilpailutuksen ja muut selvittää ihan itse. Taloyhtiön hyvään kiinteistönpitoon kuuluu pidempiaikainen suunnitelma kiinteistön kunnon hoitamiseksi. Mahdollisesta putkiremontista ilmoitetaan siis hyvissä ajoin. Muistathan aina ilmoittaa asuntosi putkivioista, jotta kuntoarvio on ajantasainen eikä tule suuria yllätyksiä. Kun putkien tila on selvillä, voidaan tulevaisuuteenkin varautua paremmin. Jos kuntoarvion tai vuotojen perusteella korjaustarvetta on, tilaa putkistosi kuntotarkistus. Sillä saat kattavasti tietoa putkistosi ja pesutilojesi kunnosta ja korjausten tarpeesta.

Muista kilpailuttaa remonttisi

Korjaustarpeen selvittyä on hyvä tehdä kilpailutus. Mieti valitsemasi urakoitsijan kanssa mm. toteutusaika ja -tapa, mahdolliset uudet pintamateriaalit ja kalusteet. Remontin hintaan vaikuttaa korjauksen laajuus, talon koko ja seinä- sekä lattiamateriaalit ja suunnittelu. Myös omilla valinnoillasi on olennainen vaikutus urakan hintaan, mutta jos sinulla on jo peruskäsitys niin kilpailuttaminen on helpompaa. Ja jos haluat lisäpalveluita, esimerkiksi lattialämmityksesi saneerauksen, voit joutua kysymään tarjouksia useammasta paikasta. Lähin urakoitsija ei aina ole nopein, helpoin tai halvin. Halvin taas ei ole aina hyvää. Tutustu urakoitsijaasi, sillä ammattitaitoinen ja kokenut urakoitsija pystyy tekemään myös tarkimman tarjouksen. Muista, että putkiremontti on panostus kotiisi seuraavaksi 30-50 vuodeksi. Parhaimmillaan se nostaa asuntosi arvoa ja vähentää korjauskuluja, mutta pahimmillaan ratkaisut eivät ole kestäviä ja uutta remonttia esim. pinnoille joudutaan tekemään moneen kertaan.

Mihin asumaan remontin ajaksi?

Putkiremontti vaikeuttaa asumista siinä määrin, että on hyvä siirtyä väliaikaisesti muualle. Vesi ja sähkö katkaistaan remontin ajaksi ja töistä aiheutuu mm. tärinää, melua ja pölyä. Huonekalut ja omaisuus kannattaakin suojata remontin ajaksi. Herkästi särkyviä ei parane jättää tasoille esim. kylpyhuoneen vieressä, ettei tärinä aiheuta vahinkoja. Elektroniikka kannattaa poistaa, sillä ne ovat pölyherkkiä ja pölyä kulkeutuu kuitenkin vaikka työalue suojattaisiin hyvin. Urakoitsijalta saat yleensä hyvät ohjeet asuntosi suojaamiseen liittyen. Työtila, kuten pesuhuone, tyhjennetään tavarasta kokonaan. Mikäli kyseessä on hyvin laaja työ tai vesivahinko, voi asuntoa joutua tyhjäämään enemmänkin. Usein saat tietoa remontin etenemisestä ja kysymällä selviää aina enemmän. Voit myös vierailla asunnossasi, mutta urakoitsijan kanssa kannattaa keskustella tästä etukäteen. Esimerkiksi taloyhtiöissä voi turvallisuuden takia joutua tekemään selvityksen kuka vierailee ja missä asunnossa. Työturvallisuuden kannalta taas voit joutua pukemaan suojavarustuksia vierailusi ajaksi. Muistathan, että vaikka talo on kotisi, on se remontin ajan myös urakoitsijan työpaikka. Tämä tarkoittaa työrauhan antamista ja ammattilaisten osaamisen ja työturvallisuuden kunnioittamista.

Remontin kesto riippuu laajuudesta. Kysele tarjousvaiheessa jo arviota, niin osaat itsekin varautua väliaikaiseen muuttoon. Takaisin asuntoosi pääset jo remontin päättymispäivänä. Sähkö ja vesikin ovat heti käytössä. Muista kuitenkin, että remontin jälkeen voi vielä ilmetä ongelmia, jotka voivat vaatia korjaamista tai parantamista. Nämä korjaukset menevät usein vielä sovitun urakan piikkiin jälkitarkastusvaiheessa, mutta aiheuttavat tilapäisiä vesi- ja sähkökatkoja.

Kannattaa muuten pitää sitten ne kuitit tallessa ja pyytää niihin selkeät erittelyt, sillä putkiremontin työhön saa kotitalousvähennystä.